Houtrot
Houtrot is de grootste bedreiging van houten onderdelen zoals deuren, raamkozijnen en steunbalken. Door het vochtige Nederlandse klimaat ontstaan al snel schimmels zoals bruinrot en witrot (houtrot) die het hout vervolgens langzaam maar zeker aantasten. Dit is vaak het geval bij achterstallig onderhoud of door bouwkundige gebreken zoals openstaande kitnaden en verkeerde constructies van houtverbindingen. De aangetaste houten onderdelen veroorzaken problemen als lekkage en verzwakking van de bouwconstructie.
De voornaamste oorzaken van houtrot zijn:
•  Een vochtgehalte van het hout hoger dan 21%.
•  Verkeerde afwatering.
•  Slechte ventilatie van het bouwwerk.
•  Slecht schilderonderhoud van houtwerk en houten constructiedelen.
•  Slecht onderhouden kitnaden en voegen.
•  Optrekkend vocht.
Deze factoren dragen er toe bij dat de schimmels goed kunnen gedijen. Deze houtrotschimmels vermeerderen zich door een combinatie van zuurstof, vocht en temperatuur.

Hoe ontstaat houtrot?
In de praktijk ontstaat houtrot vaak in de hoeken van het kozijn, in de onderdorpels omdat daar de vochtbelasting het hoogst is, bij aansluitingen tussen een houten onderdeel op een metalen of betonnen onderdeel zoals in een kozijn de zogenaamde "stoeltjesprofielen" problemen geven of gewoon door de wind. Bouwdelen die in de wind staan, vertonen op den duur "windscheuren" die voor veel problemen kunnen zorgen. De oorzaak zit het dus in het kleinste scheurtje op uw kozijn. Deze scheurtjes vormen vochtaantrekkers, die in combinatie met zuurstof en temperatuur uw kozijn veel schade toe brengt.
 
Wat doen wij aan houtrot?
Tijdens het offertetraject inspecteren wij uw pand op hout aantastingen. Dit geeft een goed beeld van de technische staat en u bent al in een vroeg stadium op de hoogte van de investering die het repareren met zich mee brengt. Dit kan in een directe reparatie van de gebreken en het schilderwerk, maar wij kunnen dit als gecertificeerd bedrijf ook in een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) uitwerken, waardoor eerst de noodzakelijke technische bouwdelen worden aangepakt zodat het op uw budget kan worden afgestemd de specialisten van Korteland weten hier alles van. Ideaal voor woningbouwverenigingen en VvE's omdat de investering over een langere periode wordt uitgestreken, maar de kwaliteit van het bouwdeel gewaarborgd blijft.

Tijdens de oplevering van het project laten wij zien wat het resultaat is. Zodat u met een gerust hart van uw kostbare bezit kunt genieten. Daarnaast monitoren wij door periodieke controles uw schilderwerk. Zo komt u nooit meer voor verrassingen te staan!


Houtrotherstel
Houtrot ontstaat als hout vochtig wordt en blijft. Schimmels gebruiken het natte hout als voedingsbodem en vreten het hout langzaam weg. Je herkent deze vorm van aantasting aan schimmeldraden en verkleuring van het hout. Bovendien prikt onze vakschilder bij inspectie zo door het zachte hout.
Houtrot is de belangrijkste veroorzaker van schade aan geveltimmerwerk en ontstaat meestal bij verbindingen en onvoldoende afwerking (kitranden) bij beglazing.
Ook als je niet goed ventileert, kan houtrot ontstaan. Bovendien is de ene houtsoort gevoeliger voor houtrot dan het andere soort. Vocht dat niet weg kan, hoopt zich op. Als het verzadigingspunt overschreden is, blijft het nat en ontstaat schimmel.

Houtrot
Houtrot komt niet alleen voor in oude panden. Als er tijdens de bouw kwetsbare punten ontstaan bij de detaillering, verbindingen en beglazing krijg je uiteindelijk ook houtrot. Houtrotherstel en dus voorkomen ervan doe je met vakkundig en nauwkeurig bouwen, ventilatie en goed onderhoud.  Goed onderhoud begint met een grondige inspectie van het houtwerk. Problemen als lekkages pakken we direct bij de bron aan en repareren we. Doe je dat niet, dan heb je over een aantal jaar weer hetzelfde probleem.
Vervolgens verwijderen we het aangetaste en verkleurde hout en herstellen we het hout met een houtvulmiddel en/of houtreparatiemiddel zoals epoxy. Is het hout niet meer te repareren? Dan vervangen we het deels of volledig. Voor monumenten gelden speciale regels voor de te gebruiken houtsoorten.  De ondergrond bepaalt de kwaliteit van het schilderwerk. Door alles in eigen beheer uit te voeren is de kwaliteit bij Korteland gegarandeerd.

Onderhoudsplan
Soms is het overduidelijk dat er houtrot is. De verf is dan zover afgebladderd dat je direct op het aangetaste kale hout kijkt. Soms komt houtrot als verrassing te voorschijn, nadat onze vakschilder is gaan prikken. Onverwachte houtrot brengt onvoorziene kosten met zich mee. We realiseren ons dat je daar niet blij van wordt. Wij proberen bij inspectie van een pand een goede inschatting te geven van de te verwachten renovatiewerkzaamheden.
Komen we toch onvoorzien voor houtrot te staan, gaan we direct in overleg. Uiteindelijk beslis je als pandeigenaar wat het saneringsniveau is. Een meerjarig onderhoudspan kan ongewenste verrassingen voorkomen.

Korteland is gecertificeerd specialist in duurzame renovatie van geveltimmerwerk met behulp van Renovaid productien, conform de Renovaid werkwijze.

Keurmerken:

Korteland Schilders B.V.

KvK: 24343376
Planetenlaan 79
2957 SM Nieuw-Lekkerland

(0)184 - 68 44 08
info@kortelandschilders.nl