Onderhoudsschilder is echt een vak apart. Objecten en gebouwen die in hun oude glorie hersteld moeten worden zijn vaak honderden jaren oud, maar niet altijd goed onderhouden of ingrijpend verbouwd. Het is dan nog belangrijker om heel zorgvuldig te werk te gaan. Vaak is het nodig verschillende ambachtelijke technieken toe te passen. Dat maakt onderhoudsschilderwerk een van de mooiste uitdagingen van ons vak. Met recht de kers op de taart!
Een monument als woonhuis
Een mooi voorbeeld van ons onderhoudsschilderwerk is het woonhuis aan de Buitenhaven in Nieuwpoort van Mark en Jacqueline van den Dries. Nieuwpoort is één van de kleinste vestingsteden van Nederland. Het dorpje werd rond 1200 gesticht door de heren van Liesveld en Langerak en kreeg in 1283 stadsrechten. Na 1672 is het onderdeel geworden van de Oude Hollandse Waterlinie en kreeg Nieuwpoort op voorstel van prins Willem van Oranje wallen en grachten in een vesting met zes bastions. Het monumentale pand ligt middenin deze vesting en is beschermd stadsgezicht.
Werk aan de winkel
Mark en Jacqueline verhuisden drie jaar geleden van Leusden naar Nieuwpoort. Ze hadden van de vorige bewoners een lijstje met leveranciers gekregen bij wie ze voor onderhoud het beste konden aankloppen. Korteland Schilders stond ook op die lijst. En zodoende kwamen we bij elkaar aan tafel.
Mark en Jacqueline vertellen: “We woonden in Leusden in een rijtjeshuis. We zochten naar een huis met meer karakter en kregen toen de kans om dit pand in Nieuwpoort te kopen. We vinden het een geweldig stadje met een rijke historie. We houden van geschiedenis en hebben ons dus helemaal ingelezen. Ons huis is oud en we hebben er veel aan te doen. Allereerst hebben we het dak vernieuwd en opnieuw geïsoleerd. De isolatie bestond nog uit piepschuim; dat was niet echt afdoende. Ons tweede project was het aanbrengen van dubbele beglazing en een nieuwe buitenverflaag.”
De kleuren van het stadhuis
Op zich is het zetten van dubbelglas voor ons geen uitdagend werk. Maar in zo’n monumentaal pand gelden heel andere regels. Om goedkeuring te krijgen van gemeente en monumentenzorg hebben we eerst een schetsontwerp en detailtekeningen gemaakt om te laten zien hoe we het dubbelglas in de bestaande sponningen dachten te verwerken.
“Na maanden wachten kregen we eindelijk de goedkeuring van de gemeente en kon het dubbelglas door Korteland Schilders worden geplaatst. Vervolgens gingen de schilders aan de slag. Het houtwerk had beschadigingen en was op verschillende plekken niet meer in goede staat. Een nieuwe laag verf was hard nodig.”
Goed onderhoud aan houten delen betekent niet even een lik verf erop aanbrengen. Heel belangrijk daarbij is het voorbereidende werk. Zwakke plekken herstellen, schuren en de juiste grondlagen bepalen het uiteindelijke resultaat. De gemeente had aangegeven dat we dezelfde kleuren moesten gebruiken als dat het huis had. Dat is ook een van de punten uit de welstandsnota van gemeente Molenlanden: ‘Het kleurgebruik moet aansluiten bij de aard en het (historische) karakter van het gebied.’ Eerder hebben we het stadhuis van Nieuwpoort geschilderd. Voor dit prachtige historische pand hebben we ongeveer dezelfde kleuren gebruikt.
Een gróte stap verder
“De samenwerking met Korteland Schilders is ons goed bevallen. Alles was op tijd en volgens afspraak. Omdat het een groot huis is met veel houtwerk zijn de schilders best lang bezig geweest. Begrijpelijk uiteraard en het resultaat mag er zeer zeker zijn. We zijn erg blij met de dubbele beglazing en het schilderwerk. Nu de volgende fase: schuur vervangen en keuken vernieuwen. Het is een oud huis waar veel aan gedaan moest en moet worden. Dat kost tijd en geld. Maar we vinden het leuk om het zo te maken, zodat het is zoals wij willen en het weer een tijd kan meegaan. En daar heeft Korteland Schilders hun deel aan bijgedragen.”
Comments are closed.